HASTA BİLGİLENDİRME

Cerrahinin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osteointegrasyon) 8-12 hafta kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir. Bazı uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda hiç beklemeden de protez yapılabilmektedir. Çağdaş diş hekimliğinin bütün olanaklarının kullanıldığı bu protezler birer mühendislik harikasıdır.

Operasyon lokal anestezi ve sedasyon ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya şiş olabilir. Bunlar da ağrı kesicilerle ve gerekli önlemlerle rahatlıkla giderilebilir.

İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. İmplant tedavileri tamamlanan hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Başarısızlık olsa bile aynı bölgeye tekrar implant yapılabildiğinden dolayı uyguladığımız implantlara ömür boyu garanti verebilmekteyiz.

Diş implantlarının temel uygulama alanı diş eksikliğinin giderilmesidir. Diş eksikliği giderilirken kozmetik iyileşmeler de elde edilebilir.

Tıp ve diş hekimliği dünyasında diş implantlarının kansere neden olduğunu gösteren tek bir örnek bile yoktur.

İmplantlar çoğunlukla titanyum denilen biyolojik uyumlu maddelerden yapılmaktadır. Titanyum canlı bir madde olmadığı için, kalp ve böbrek transplantasyonlarında olduğu gibi bir antijen – antibody reaksiyonu oluşturmaz.. Bu nedenle bir “doku reddinden” söz edilemez.

İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli “iyileşme potansiyeli” olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması gereklidir. Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak implant başarısı %90-100 arasında değişebilir. Başarısızlık olması durumunda implant çok basit bir girişim ile çıkartılabilir ve yeri kendiliğinden iyileşdikten sonra uygulama tekrarlanabilir.

İlk hastalar, otuz yıldan fazla bir süredir implantlarını başarı ile kullanmaktadırlar. Bu süre, genel sağlık durumu, implantın günlük bakım ve temizliği gibi birkaç değişkene bağlıdır. Başarısızlık olsa bile aynı bölgeye tekrar implant yapılabildiğinden dolayı uyguladığımız implantlara ömür boyu garanti verebilmekteyiz.

Evet. Yalnızca, gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğu için diş implantlarına daha çok gereksinim duyarlar.

Kök ucu rezeksiyon sonrasında enfeksiyonun tekrarlama riski vardır . Tekrarlama durumunda ise ; diş kökünde şişlik , ağrı ve iltihaplanma görülür . Operasyon sonrası enfeksiyon oluşursa , tekrar bölgenin açılıp , hastalıklı dokunun temizlenmesi gerekir.

Kist operasyonunun diş çekimi, implant gibi işlemlerden herhangi bir farkı yoktur. Etkili ve yeterli bir anesteziyle ağrısız bir şekilde yapılır. Sonrasında aynı diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralar kullanılır. Sık yapılan kontrollerle rahat bir iyileşme süreci geçirilir.

Yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme için gereklidir.

Hızlı ve yeterli yapılan cerrahiyi takiben fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.

Diş yüzeyinde bulunması nedeniyle ısırma hareketleriyle aşırı zorlanması durumunda düşme riski vardır; ancak düşmesinin dişinize bir zararı yoktur. Düşme gibi durumlarda tekrar yapıştırılabilir.

Yalnızca diş yüzeyine yapıştırıldığından dişe bir zararı yoktur.

Diş aralığı açıklığının temel sebebi genetik faktörlerdir. Diş kaybı da diş aralığı açılmasının sebeplerinden biri olabilir. Diş aralığı açıklığı, genellikle ön/üst iki dişte meydana gelir. Yani kişinin ağzına bakıldığı anda ilk dikkat çeken noktada bir boşluk oluşur.

Yapıştırıcının tam olarak tamamlanması 2 saat sürer .Bu 2 saat boyunca herhangi bir şey içmek serbest fakat yemek sakıncalıdır.

İnley ya da onleyin ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.

Kesin olarak kanıtlanmış bir sonuç olmamakla birlikte amalgam dolgularda bulunan cıvanın ağız içinde çözündüğüne dair bilgiler bulunmaktadır. Bu eski dolgular zaman içinde kırılıyor ancak hastalar bunu fark etmiyor. Dolayısıyla çürükler oluşuyor. Dolgularını çıkarmak için başvuran hastalarda ise %90 olasılıkla dolgunun altında oluşmuş çürükle karşılaşılıyor. Bu nedenle amalgam dolguları, bonding sistemli kompozit dolgular ya da porselen inley-onley’ler ile değiştirilmesini öneriyoruz.

Kişinin beslenme alışkanlıkları ağız bakımı sigara kullanımına bağlı olarak yaklaşık bir ile üç yıl arasında beyazlatılan dişleri sağlıklı bir şekilde kullanmak mümkündür. Bu süre sonrasında uygulanacak pekiştirme seansı ile dişler yeniden beyazlar. Dişlerin bu süre içerisinde renk değiştirmesi eski rengine dönmesi şeklinde olmaz. Sadece bir veya iki ton kullanıma göre koyulaşabilir.

Diş hekimi kontrolünde uygulanan diş beyazlatma işleminde hekim dişler üzerinde uygun yoğunlukta diş beyazlatma maddesi uygular. Klinikte doktor gözetiminde uygulanan bu diş beyazlatma tedavisi dişlerde kesinlikle kalıcı bir zarara (aşınmaya, çürümeye, kırılmaya) neden olmaz. Bazen tedavi sırasında sızlama veya aşırı soğuğa karşı duyarlılık ortaya çıkabilir. Bu hassasiyet hekim tarafından uygulanan özel ilaçlar ve kimyasallar ile giderilir.

Empress diş uygulamasında en büyük avantajlardan birisi de diş kaplama renginin değişmemesidir. Çünkü kullanılan malzeme cam seramiktir. Sigara gibi etkenler ile yüzeyinde seneler içerisinde yüzeyde bir kir tabakası oluşsa bile diş hekimi uygulayacağı diş temizleme seansı ile bunu kolaylıkla temizleyebilir. Önerilen düzenli diş fırçalama işlemi uygulandığında bu işleme de gerek kalmaz.

Diş hekiminiz tedavi öncesi fotoğraflarınızı çeker ve dişlerinizden ölçü alır. Diş uyuşturulur. Üzerinden aşındırma yapılır. Kaplama için uygun şekil verildikten sonra dişin ölçüsü alınır. Laboratuvarda diş hazırlanır. Ağızda prova edilir. Renk boyut yüzey özellikleri ve şekli değerlendirilir. Gerekli düzeltmeler var ise laboratuvara gönderilir. Düzenlemeler bittiğinde özel yapıştırıcısı ile diş üzerine yapıştırılır.

İşlem süresi hazırlanıcak diş sayısına değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak ön 6-8 dişte uygulanacak ise ilk seansta 1,5 saatlik bir süreye ihtiyaç vardır. Ardından 1 hafta sonra laminalar gülümsemeniz için hazır durumda olacaktır.

Diş yüzeyine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılan Laminalar aksiyel kuvvetlere maruz kalmadığı taktirde yerinden çıkarılmaları imkansızdır. Ancak diş hekimleri tarafından istenildiği taktirde sökülebilirler. Düzenli kontrolleri yapıldığı ağız ve diş sağlığının iyi olduğu taktirde uzun yıllar boyunca güvenle kullanılabilir.

Lamina dişleri tercih etmemizin iki major faktörü vardır, birincisi diş yüzeyinden minimum aşındırma yaparak hazırlanır, aşındırılan yüzey dişin sadece dış yüzeyi olduğu için dil ve damak bölgesindeki doğal diş yüzeyleri sağlam kalır. Böylelikle sağlıklı diş yüzey kayıpları çok aza indirilmiş olur. İkinci nedeni ise estetik beklentileri üst düzey özellikleri sayesinde karşılamasıdır. Işık geçirgenliği ve doğal dişler ile olan biyolojik uyumluluğu kabul edilen standartların çok üstündedir.

İlk aşamada da dişler kuron restorasyonu için uygun kesimle hazırlanır ve ölçü alınır. Labaratuarda hazırlanan altyapı provayla diş eti uyumu kontrol edilir. Diş rengi , şekli ve yüzünüze uyumu kontrol edilerek bitim aşamasına geçilir. Zirkonyum kaplama ortalama 7–10 gün içerisinde tamamlanır.

Beyazlatma gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki (antibiyotik, flor vb.) renkleşmelerde kalıtsal yapı renkleşmelerinde Ortodontik (çapraşıklık) problemi olan hastalarda tel tedavisi alternatifi olarak kullanılır. Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan dişlerd,Lamine ile kapatılamayacak diş açıklığı (diastema) olanlarda ve ağzında metal destekli köprü – zirkonyum kuron (kaplama) olan kişilerde ayrıca kompozit dolgularla düzelemeyecek kırık restorasyonlarında, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde kullanılmaktadır.

Estetik diş hekimliğinde 3 temel estetik bölge mevcuttur. Bunlardan biri beyaz estetik olarak adlandırdığımız dişler, diğeri ise pembe estetik olarak adlandırdığımız diş etleridir ve dudaklardır. Güldüğünüzde diş etlerinizin çok görülmesi pembe estetikle alakalı bir konu olup dişlerinize ve diş etlerine yapılacak uygulamalarla düzeltilebilmektedir.