Cerrahi

Ağız,Diş ve Çene Cerrahisi; ağız içerisinde yer alan hem yumuşak (yanak,damak,dil ,dudak , kaslar vb.) hem de sert dokularda (dişler,kemikler) gelişen  kistik veya tümöral  patolojilerin tedavilerin yanı sıra diş ve çene kırıkları,sürmüş yada gömük kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi işlemlerini kapsamaktadır.  Çene-yüz bölgesi ağrıları, çene eklemi hastalıkları, tükürük bezi rahatsızlıkları çene-yüz deformitelerinin düzeltilmesi de çene cerrahisinin çalışma alanı içindedir. Bunlarla beraber bazı sistemik hastalıkların ağız içinde ki bulgularının teşhisi, tedavisi ve kontrolleri de yapılmaktadır.

Gömülü 20 yaş operasyonları

Gömülü 20 yaş dişlerinin problem olmasının nedeni genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve zamanla çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20 yaş dişleri kendilerine yer bulmak da zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi normal çıkamamaktadır. Kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri diğer dişlere baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır.
Tamamen çıkmış 20 yaş dişleri ise genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalamak zordur. Bu nedenler ile birlikte koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.

20  Yaş Diş Çekimi Sonrası Çok Ağrı Olur Mu?

Hızlı ve doğru cerrahiyi takiben fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır.

Çekim Sonrası Yüzüm Çok Şişer Mi?

Yanaktaki ödem kişiden kişiye  değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme için gereklidir.

Kist Operasyonları

Kistleri basitçe içi sıvı dolu kese olarak tarif edebiliriz. Kistler içlerindeki sıvı birikimleri nedeniyle büyürler ve büyürlerken çevre dokuların yıkımına sebep olurlar. Kistler klinik olarak belirti vermeden büyüyebilirler.

Kistler aynı zamanda kötü huylu tümör’ede dönüşebilmektedir.

Kistler kesinlikle zaman kaybetmeden cerrahi olarak çıkartılmalıdır.

Çene Kistlerinin Operasyonu Ağrılı Bir Tedavi Midir?

Kist operasyonunun diş çekimi, implant gibi işlemlerden herhangi bir farkı yoktur. Etkili ve yeterli bir anesteziyle ağrısız bir şekilde yapılır. Sonrasında aynı diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi  önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralar kullanılır. Sık yapılan kontrollerle rahat bir iyileşme süreci geçirilir.

Kök Ucu Rezeksiyonu

Dişin kök ucunun ve etrafındaki enfekte dokunun kanal tedavisi tekrarına rağmen iyileşmemesi veya diş kökünde oluşan bu enfekte dokunun ortadan kaldırılamaması durumunda , kök ucunun ve bu dokularının kesilerek çıkartılması işlemidir.

Kök ucu rezeksiyonu sonrasında enfeksiyon tekrarlar mı? 

Kök ucu rezeksiyon sonrasında enfeksiyonun tekrarlama riski vardır . Tekrarlama durumunda ise  ; diş kökünde şişlik , ağrı ve iltihaplanma görülür . Operasyon sonrası enfeksiyon oluşursa , tekrar bölgenin açılıp , hastalıklı dokunun temizlenmesi gerekir.