Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Çekilmeleri
Sağlıklı diş etleri açık pembe renktedir ve kanamaz. Diş etleri dişleri ve çevre dokuları belirli oranlarda ve belirli kalınlıkta sararlar. Diş eti sağlığı bir çok nedenden dolayı bozulmaya başladığında ilk önce karşılaşılan sorun diş eti kanamasıdır. Tedavi edilmez ve problem artarak devam eder ise diş etlerinizde ilk önce basit , daha sonra ciddi çekilmeler meydana gelir. Diş eti çekilmesi ile birlikte zamanla dişleri çevreleyen ve onların dayanıklılığını sağlayan çene kemiğinde erimeler ve çekilmeler meydana gelir. Tedavi edilmediği durumlarda dişlerin sallanarak kaybına neden olur. Diş etlerinin çekildiği, dişlerin sallandığı ve diş aralığının açıldığı ilerlemiş hastalıkların tedavilerinde amaç diş eti iltihabını tamamen ortadan kaldırmak, iltihaplı kemik dokusunu tedavi etmek , kalan kemiği ve dişleri mümkün olduğu sürece ağızda tutmaktır.

Kemik Erimesi

Diş çekimi yapılan bölgedeki kemikte ilk 2 ay oldukça hızlı erime görülmektedir. Bu bölgeye tedavi yapılmaz veya uygun implant diş takılmaz ise,erime kişinin yaşamı boyunca  devam edebilmektedir.  Çene kemiği erimesinin bir diğer nedeni de, diş köklerinde oluşan enfeksiyon, tümör ve kist benzeri problemlerdir. Böyle bir durumla genellikle oluşan erime, bölgesel erime olarak tabir edilen ve yalnızca rahatsızlık bulunan diş etrafında meydana gelen bir kemik erimesidir. Diş etlerinde oluşan hastalıklar da dişin etrafındaki kemiğin erimesine neden olur. Diş sıkma alışkanlığı, bilerek yada bilmeyerek sürekli diş gıcırdatmak gibi psikolojik problemlerde sık sık tekrarlanırsa çene kemiğinin erimesine sebep olabilmektedir. Öncelikle diş etinde herhangi bir rahatsızlık, enfeksiyon varsa bu tedavi edilmeli ve yok edilmelidir. Dişlerde bir eksiklik, yanlış uygulanmış dolgu veya çürük var ise bunlar kontrol edilerek gerekli düzeltmeler yapılmalıdır. Diş eksiklikleri için implant tercih edilmelidir. Implant dişler, çok büyük oranda çene kemiği erimesini ortadan kaldırmaktadır. Kemik aşılama adı verilen bir başka tedavi yöntemi ise implant yapılamayan durumlarda kemik hacmini arttırmak için uygulanır.

Diş Eti Estetiği

Kişilerde estetik bir gülümseme sadece beyaz ve düzgün dişlerle sağlanamaz, dişlerle uyumlu olacak sağlıklı ve estetik diş etlerinin de olması gerekir. Diş etlerinde yapılan estetik çalışmalara pembe estetik adı verilmektedir. Diş etine yapılacak estetik amaçlı girişimlerden önce, diş etinin sağlıklı olması gerekmektedir. Sağlıklı diş etleri pembe renkte, yüzeyi hafif pütürlü ve kanamasız olmalıdır. Tedaviden önce şiş halde olan, kızarık ve kanaması olan diş etlerinin tedavilerinin yapılması gerekmektedir. Ayrıca diş taşlarının temizlenmesi, diş eti küretajı gibi uygulamaların da yapılmış olması gereklidir. Gülerken ya da konuşurken fazlaca gözüken diş etleri estetik olarak görünüşü kötü etkileyebilir. Bu sorunlar yeni teknolojler ile genellikle tek seansta, kanamasız ve dikişsiz olarak çözülmektedir.

Diş Eti Lazer Tedavileri

Diş eti estetiğinin sağlanmasında lazer ile yapılan diş eti boyu ayarlamalarının çok daha güzel sonuçlar getirdiği bir gerçektir. Lazer ile diş etinin kesilmesinin, şekillendirilmesinin ardından kanamanın durması ve doku iyileşmesini beklemeye gerek kalmadan diğer işlemlere geçilebilmesi büyük kolaylık sağlamaktadır. Lazer ile yapılan derin diş eti temizliğinin ardından diş eti cepleri çok hızlı iyileşmektedir.